Domowa nalewka z arbuza na wódce...

       


       Nalewka z truskawek na wódce jest delikatna, a z 1 kg owocu będzie miała moc około 32%.

Składniki:
            • 1 kg arbuza
            • 0,5 l wódki 40%
            • 100g cukru
            • 1 cukier waniliowy

 


1. Pulpy dojrzałego melona (bez białych części) tnie się na kawałki. Usunąć nasiona.

2. Rozetrzeć oczyszczony owoc na  miazgę w mieszarce albo widelcem do uzyskania jednorodnej grubości i soku.

3. Wylać mieszaninę do naczynia, doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć ciepło do minimum. Gotować, stale mieszając, aż odparuje do 60-70% objętości zawartości naczynia. Jest to konieczne w celu usunięcia tak dużej ilości wody jak to tylko możliwe, uzyskanie koncentratu soku.

4. Syrop arbuza odstawić do ochłodzenia do temperatury pokojowej, a następnie wlewa się do pojemnika.

5. Dodać cukier, wódkę, cukier waniliowy. Mieszać do uzyskania jednolitej masy.

6. Pojemnik szczelnie zamknąć. Pozostawić w ciemnym, ciepłym miejscu przez 7-10 dni.

7. Tak przygotowany likier przefiltruj przez sitko/gazę.

8. Wlej nalewkę do butelki i szczelnie zamknij.

 

    Nalewka  będzie gotowa do spożycia po ok. roku leżakowania.

    Przed degustacją 2-3 dni powinna postać w lodówce lub w piwnicy.