Nalewka z truskawek na wódce jest delikatna, a z 1 kg owocu będzie miała moc około 32%.
Składniki:
- 1 kg arbuza
- 0,5 l wódki 40%
- 100g cukru
- 1 cukier waniliowy
1. Pulpy dojrzałego melona (bez białych części) tnie się na kawałki. Usunąć nasiona.
2. Rozetrzeć oczyszczony owoc na miazgę w mieszarce albo widelcem do uzyskania jednorodnej grubości i soku.
3. Wylać mieszaninę do naczynia, doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć ciepło do minimum. Gotować, stale mieszając, aż odparuje do 60-70% objętości zawartości naczynia. Jest to konieczne w celu usunięcia tak dużej ilości wody jak to tylko możliwe, uzyskanie koncentratu soku.
4. Syrop arbuza odstawić do ochłodzenia do temperatury pokojowej, a następnie wlewa się do pojemnika.
5. Dodać cukier, wódkę, cukier waniliowy. Mieszać do uzyskania jednolitej masy.
6. Pojemnik szczelnie zamknąć. Pozostawić w ciemnym, ciepłym miejscu przez 7-10 dni.
7. Tak przygotowany likier przefiltruj przez sitko/gazę.
8. Wlej nalewkę do butelki i szczelnie zamknij.
Nalewka będzie gotowa do spożycia po ok. roku leżakowania.
Przed degustacją 2-3 dni powinna postać w lodówce lub w piwnicy.
