Domowa nalewka z czarnej porzeczki na spirytusie czyli.... Smorodinówka

 SMORODINÓWKA

czyli...

domowa nalewka z czarnej porzeczki

na spirytusie

Składniki:

  • spirytus 96% – 1 litr
  • czarne porzeczki – 1 kilogram
  • syrop cukrowy – 0,5 kg cukru + 0,5 l wody

        1. W przygotowaniu nalewki z czarnej porzeczki najwięcej roboty jest na początku z samymi owocami, które są bardzo małe i wymagają duuużo cierpliwości.
        2. Porzeczki obierz z ogonków, opłucz dokładnie i oczyść z zanieczyszczeń. Ważne, żeby do nalewki trafiły tylko zdrowe i dojrzałe porzeczki. Wszelkie uszkodzone lub nadpsute koniecznie trzeba odrzucić.
        3. Tak przygotowane owoce wrzuć do czystego (najlepiej wyparzonego) słoja i zalej przygotowanym wcześniej spirytusem. Słój szczelnie zamknij i pozostaw w ciemnym, ciepłym miejscu na ok. 6 tygodni.
        4. Po tym czasie z wody i cukru ugotuj syrop, a następnie przestudź go i dodaj do odcedzonego już nalewu (czyli cały płyn ze słoja z owocami zlewamy bo butelki, i dopiero do niego dodajemy syrop)
        5. Tak przygotowana nalewka, która w rezultacie będzie miała moc 39%, powinna przez kolejne kilka miesięcy dojrzewać w chłodnym i ciemnym miejscu. Najlepiej schować ją na przynajmniej pół roku – tylko wtedy uraczysz się jej najlepszym możliwym smakiem.