SMORODINÓWKA
domowa nalewka z czarnej porzeczki
na spirytusie
Składniki:
- spirytus 96% – 1 litr
- czarne porzeczki – 1 kilogram
- syrop cukrowy – 0,5 kg cukru + 0,5 l wody
- W przygotowaniu nalewki z czarnej porzeczki najwięcej roboty jest na początku z samymi owocami, które są bardzo małe i wymagają duuużo cierpliwości.
- Porzeczki obierz z ogonków, opłucz dokładnie i oczyść z zanieczyszczeń. Ważne, żeby do nalewki trafiły tylko zdrowe i dojrzałe porzeczki. Wszelkie uszkodzone lub nadpsute koniecznie trzeba odrzucić.
- Tak przygotowane owoce wrzuć do czystego (najlepiej wyparzonego) słoja i zalej przygotowanym wcześniej spirytusem. Słój szczelnie zamknij i pozostaw w ciemnym, ciepłym miejscu na ok. 6 tygodni.
- Po tym czasie z wody i cukru ugotuj syrop, a następnie przestudź go i dodaj do odcedzonego już nalewu (czyli cały płyn ze słoja z owocami zlewamy bo butelki, i dopiero do niego dodajemy syrop)
- Tak przygotowana nalewka, która w rezultacie będzie miała moc 39%, powinna przez kolejne kilka miesięcy dojrzewać w chłodnym i ciemnym miejscu. Najlepiej schować ją na przynajmniej pół roku – tylko wtedy uraczysz się jej najlepszym możliwym smakiem.
