PIGWÓWKA – DOMOWA NALEWKA
Składniki:
- 1 kg dojrzałych owoców pigwowca (lub pigwy)
- 1 kg cukru
- 1l spirytusu 96%
- 1l wódki 40%
Owoce dokładnie myjemy. Kroimy je w ćwiartki, wykrawamy gniazda nasienne. Jabłuszka kroimy w kosteczkę (lub ścieramy na tarce o grubych oczkach). Owoce układamy w dużym słoju, zasypujemy cukrem, mieszamy. Słój zakręcamy i odstawiamy na około 3-5 dni (możecie wydłużyć czas powstawania syropu nawet do 6-7 dni, ale pamiętajcie, by uważać, aby pigwa nie sfermentowała). Kilka razy dziennie należy potrząsnąć słojem.
Po 3-7 dniach w słoju pojawi się spora ilość soku, który należy zlać. Do owoców w słoju dolewamy spirytus i odstawiamy na miesiąc mieszając co kilka dni.
Po tym czasie usuwamy owoc, który możemy wykorzystać np. do herbaty podczas chodnych, zimowych wieczorów zaś do syropu pomieszanego ze spirytusem dolewamy wódkę i odstawiamy do kolejne 3 miesiące.
Po tym czasie nalewkę pigwową rozlewamy do butelek. Według preferencji można do butelki dorzucić 1-2 laski cynamonu, 1 laskę wanilii (naciętą wzdłuż nie do końca), 2-3 goździki lub gwiazdkę anyżu.
Butelki z pigwówką zakręcamy, odstawiamy w ciemne miejsce na około 6 miesięcy, aby nalewka nabrała aromatu i mocy - 50%.
