Domowa wódka z cytryny na spirytusie czyli... Cytrynówka

    
   Domowa wódka z cytryny na spirytusie czyli potocznie "Cytrynówka", to idealny trunek nie tylko na jesienne i zimowe, leniwe wieczory z książką, kawą i ciastem lecz przede wszystkim zalecany do spożywania "ku zdrowotności".
      Z poniższego przepisu powinno wyjść około 2,7l-3l wódki o mocy około 35%.

Składniki:
  • 5 szt owocu cytryny
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1,5l wody
  • 1 czubata łyżka miodu
  • 1l spirytusu 96%
      
      Ta wódka cytrynowa przewiduje użycie jednego owocu w całości, dlatego tak ważne jest jego dokładne umycie i wyparzenie. Cytryny obieramy i dzielimy na mniejsze części – im mniejsze, tym lepiej dla przenikania smaku. Jak wspomniałam, z jednej cytryny zachowujemy skórkę, z której usuwamy goryczkowe w smaku białe błonki. Tak przygotowane owoce wkładamy do słoja i zasypujemy cukrem - 1,5 szklanki. Odstawiamy na 1 dzień.
       Drugiego dnia dolewamy 0,5l wody, mieszamy i odstawiamy na kolejne 24h.
     W trzeciej dobie zlewamy płyn wyciskając jednocześnie owoc, następnie mieszamy z czubatą łyżką miodu, 1l wody oraz 1l spirytusu i rozlewamy do butelek.