Domowa wódka z cytryny na spirytusie czyli potocznie "Cytrynówka", to idealny trunek nie tylko na jesienne i zimowe, leniwe wieczory z książką, kawą i ciastem lecz przede wszystkim zalecany do spożywania "ku zdrowotności".
- 5 szt owocu cytryny
- 1,5 szklanki cukru
- 1,5l wody
- 1 czubata łyżka miodu
- 1l spirytusu 96%
Ta wódka cytrynowa przewiduje użycie jednego owocu w całości, dlatego tak ważne jest jego dokładne umycie i wyparzenie. Cytryny obieramy i dzielimy na mniejsze części – im mniejsze, tym lepiej dla przenikania smaku. Jak wspomniałam, z jednej cytryny zachowujemy skórkę, z której usuwamy goryczkowe w smaku białe błonki. Tak przygotowane owoce wkładamy do słoja i zasypujemy cukrem - 1,5 szklanki. Odstawiamy na 1 dzień.
Drugiego dnia dolewamy 0,5l wody, mieszamy i odstawiamy na kolejne 24h.
W trzeciej dobie zlewamy płyn wyciskając jednocześnie owoc, następnie mieszamy z czubatą łyżką miodu, 1l wody oraz 1l spirytusu i rozlewamy do butelek.
