Trudno o bardziej kojarzący się ze świętami akcent od aromatycznych cytrusów w postaci np. pomarańczy...
A gdyby tak ten smak i zapach zamknąć w butelce i mieć na wyciągnięcie ręki o każdej porze roku?
Cudownym smakiem i aromatem pomarańczy można cieszyć się także poza sezonem na owoce cytrusowe. Wystarczy tylko przygotować z nich wyjątkową nalewkę.
Składniki:
- około 10 dojrzałych pomarańczy – do 1,5 kg,
- ½ kg cukru,
- ½ l wody,
- ½ l spirytusu 96%.
Przygotowanie:
Ta nalewka pomarańczowa przewiduje użycie jednego owocu w całości, dlatego tak ważne jest ich dokładne umycie i wyparzenie. Pomarańcze obieramy i dzielimy na mniejsze części – im mniejsze, tym lepiej dla przenikania smaku. Jak wspomniałam, z jednej pomarańczy zachowujemy skórkę, z której usuwamy goryczkowe w smaku białe błonki. Tak przygotowane owoce wkładamy do dużego słoja, zasypujemy cukrem i zalewamy alkoholem - w naszym przypadku spirytusem oraz wodą. Słój zamykamy i odstawiamy w chłodne i zacienione miejsce na około 3 miesiące.
Po upływie wyznaczonego czasu nalewkę zlewamy i filtrujemy przez bardzo drobne sitko, a najlepiej gazę. Po tej czynności rozlewamy trunek do butelek i ponownie odstawiamy na kolejne około trzy miesiące, by nalewka z pomarańczy na spirytusie miała szansę jeszcze nabrać smaku i aromatu. Wiadomo jednak, że im więcej czasu upłynie, tym dla tego domowego trunku lepiej. Zamiast cukru trunek można przygotować z miodem w nieco mniejszych proporcjach.
I jest... 30%...
