Domowa nalewka z winogrona na wódce...

     Winorośl jest jedną z najstarszych roślin uprawianych przez ludzi. Sztuka przetwarzania winogron liczy sobie przeszło 8 tysięcy lat. Starożytni Egipcjanie specjalizowali się w prowadzeniu winnic, które dostarczały winogron białych, fioletowych, ciemnoniebieskich, różowych, zielonych i czerwonych. Grecy czcili Dionizosa - boga winnej latorośli i wina. Na wagę, jaką przykładano do uprawy winorośli, wskazuje także Biblia, w której znajdujemy mnóstwo odniesień do znaczenia przypisywanego piciu wina i posiadaniu winnicy – symbolu bogactwa. Dzisiaj poleca się spożywanie smakowitych winogron jako remedium na choroby cywilizacyjne, a przepisy na nalewkę z ciemnych winogron cieszą się dużą popularnością.

Nalewka z winogron – dobra na serce
     Alkoholowe wyciągi z winogron czerwonych, różowych, zielonych lub ciemnych, zwane nalewkami, cenione są dla swoich walorów smakowych i zdrowotnych. To, że alkohol, którym zalewa się owoce, wzmacnia ich aromat i dobroczynne działanie na organizm człowieka, odkryto w średniowieczu i od tego czasu domowa nalewka stała się pożądanym i cenionym napitkiem.
     Winogrona zawierają minerały, np. potas, fosfor, wapń, magnez, żelazo, sód oraz witaminy, np. A. C, K, E oraz witaminy z grupy B. Owoce korzystnie działają na serce. Ich spożywanie pozwala na eliminowanie blaszki miażdżycowej ze ścian naczyń krwionośnych, dzięki czemu zapobiegamy zawałowi serca, udarowi mózgu i zmianom miażdżycowym. Szczególne miejsce przypisuje się fioletowym gronom, ze względu na dużą zawartość flawonoidów, wpływających na wysoki poziom korzystnego cholesterolu HDL i obniżenie poziomu złego cholesterolu LDL.
     Ogólny przepis na sporządzenie nalewki zaleca umieszczenie winogron w naczyniu, do ¾ wysokości i zalanie ich alkoholem w taki sposób, by zostały dokładnie zanurzone. Naczynie powinno zostać odstawione na około 1,5 miesiąca. Powstały macerat zlewa się do butelek, szczelnie zamyka i odstawia w ciemne miejsce. Owoce przesypujemy cukrem i również odstawiamy. Potem łączymy ze sobą syrop powstały z owoców z alkoholem z butelek. Nalewka z winogron powinna leżakować przez kolejne 4-5 miesięcy.

     Doskonałą, najlepszą nalewkę uzyskamy wykorzystując winogrono ogrodowe - takie właśnie rośnie u moich rodziców... przepyszne...
Nalewka na wódce z 1 kg owoców będzie miała moc około 28%.
Składniki:
  • 1 kg owocu winogrona 
  • 1 l wódki 40%
  • ½ kg cukru
  • 4 goździki
  • 10 listków mięty
     Zdrowe owoce, umyte, bez ogonków, umieszczamy w dużym słoju i rozgniatamy. Winogrona zasypujemy cukrem i odstawiamy w ciemne i ciepłe miejsce na około 4 dni. Potrząsamy codziennie słojem, by cukier uległ dokładnemu rozpuszczeniu.
Po upływie zaleconego czasu macerat otrzymany z soku winogron i owoców wzbogacamy o goździki i miętę, a całość zalewamy alkoholem i odstawiamy na trzy tygodnie, wstrząsając słojem co parę dni.
     Następną czynnością jest przefiltrowanie nalewki. Nalewka powinna być klarowna. Rozlewamy ją do butelek, naklejamy etykiety i pozostawiamy na min 6 miesięcy w ciemnym miejscu. Im dłużej nalewka z czerwonych i z różowych winogron będzie leżakować, tym będzie miała lepszy smak.  

     Samodzielnie przygotowana nalewka z winogron jest źródłem satysfakcji zaś zrobienie jej wymaga cierpliwości – im dłużej leżakuje, tym ma piękniejszy kolor i lepszy smak.
     Napój alkoholowy, o pięknym bursztynowym kolorze, sprawdzi się podczas jesiennych i zimowych wieczorów.

https://fajnyogrod.pl/porady/nalewka-z-winogron-przepisy-i-wykonanie-krok-po-kroku/